De Labrador pup komt in huis! En nu….?
En daar is ie dan, onze lieve, lekkere, donzige Labrador pup. Blond, bruin of zwart. Je smelt toch weg bij het zien van zo’n heerlijke pup….Maar hoe bereid je je voor op de komst van de pup? Zal de pup slapen in zijn nieuwe huis? Hoe gaat het met uitlaten? Al dit soort vragen komen hieronder aan bod.
De eerste dag
Waarschijnlijk ga je de pup ophalen met de auto. Jouw pup in de auto….wat een avontuur! Nieuwe luchtjes, nieuwe mensen, geluiden, van alles flitst voorbij. Dit is best vermoeiend voor de pup. Misschien doet hij al een kleine dutje in de auto.
Het volgende spannende stuk: het nieuwe huis! Zijn nieuwe plek voor (waarschijnlijk) heel veel jaren! Laat de pup maar even lekker rondlopen, snuffelen, ontdekken. Laat hem vooral even met rust. Dus hoe leuk en gezellig het ook is, liefst nog even geen andere mensen uitnodigen om de pup te komen bewonderen.
Ook nu zal de pup redelijk snel vermoeid raken. Laat hem maar even lekker uitrusten in zijn bench. Met daarin uiteraard een lap of knuffel met nestgeur. De overgang van zijn oude thuis naar zijn nieuwe thuis is toch al een grote stap. De lap met de nestgeur zorgt voor wat geborgenheid voor de pup. De beginperiode in het nieuwe huis zal de pup dit nodig hebben!
Allemaal nieuwe indrukken en ervaringen voor jouw Labrador pup. Zeer inspannend en vermoeiend. De volgende zaken (deels samenvattend) zijn van belang:
1. Aankomst in een rustig huis. Liefst nog even geen visite voor de nieuwe bewoner.
2. Laat de pup even lekker snuffelen, onderzoeken en wennen aan nieuwe geluiden. Kortom laat huis een thuis worden. Dit gaat geleidelijk, maar gaat zeker goed komen.
3. Een plas- en poepplek. Het is fijn, zeker in het begin, om een vaste plas- en poepplek voor je pup te hebben. Dat kan op een krant zijn in huis of een plekje in de tuin.
De eerste nacht
Moet de pup direct alleen slapen? Is piepen normaal? Laat je de pup piepen? ’s Nachts een keer uitlaten? Volgens ons is het onderstaande een prettige en goede manier om je pup en jij zelf goed de nacht door te laten komen.
Pups zijn gewend in een vol nest te slapen. Samen met moeder, broertjes, zusjes. Beetje oneerlijk om de pup dan meteen in het nieuwe huis ’s nachts alleen te laten slapen toch? Vinden wij ook en hebben we ook nooit gedaan. De pup heeft je nodig. Hij moet weten dat ie niet alleen is. Dat er iemand in de buurt is. Piepen zal de pup ongetwijfeld doen. Heel logisch en normaal dat dat gebeurt.
Laat de pup de eerste nachten naast jou slapen. Of andersom: slaap naast de vast plek van de bench. De pup kan je zien, horen, ruiken. Dat is goed. Dat geeft een geborgen gevoel.
Je kunt elke nacht iets verder gaan slapen de bench wat verder van jouw slaapplek te plaatsen. Als je naast de vast plek van de bench slaapt, dan kun je jouw matras steeds iets verder leggen.
Als de pup gaat piepen dan kun je hem met zachte stem geruststellen. De pup weet nu dat hij niet alleen is en zal niet snel angstig worden en weer rustig kunnen gaan slapen. Denk ook aan de lap met nestgeur. Laat deze lekker in de bench liggen.
De eerste tijd in het nieuwe huis
Socialiseren
Socialiseren is het laten wennen van de pup aan zijn nieuwe leefwereld. Denk daarbij aan alles waarmee de pup in aanraking kan komen. Geluiden van de auto’s die door de straat rijden, de kat van de buren, de geur van jouw parfum, het geluid van het toilet dat doorgetrokken wordt. Een zeer belangrijke periode voor jouw pup. Zorg er echter wel voor dat de pup niet teveel prikkels te verwerken krijgt. Dit kan vervelende consequenties hebben doordat de pup gedrag gaat vertonen om de overprikkeling te kunnen uiten. Bijten, grommen, blaffen of zelfs diarree kunnen het gevolg zijn van overprikkeling.
Belangrijk dus om in kleine stapjes de wereld te verkennen en deze langzaam uit te breiden. Laat de pup rustig wennen en rondkijken, snuffelen en proeven. Wordt je pup onderweg angstig, zorg dan dat je de pup gerust stelt. Haal de pup uit de situatie en bied steun door je handen even op zijn schouderbladen te leggen. En zorg voor rust tussen de verkenningen door. Een pup slaapt gemiddeld in het begin 20 uur per etmaal.
Zindelijkheid
Hoe handig zou het zijn als pup zindelijk ‘afgeleverd’ wordt. Dat is uiteraard niet het geval, maar ook helemaal niet zo erg, want een pup leert snel. Maar onthoud: straf de pup niet mocht er een plasje of poepje in huis gedaan worden op de verkeerde plek! Ik mag zeker niet plassen in jouw buurt zou de pup kunnen ‘denken’.
Op de volgende 4 momenten kun je jouw pup naar buiten voor zindelijkheidstraining.
1. na het eten
2. na het drinken
3. na het spelen
4 na het slapen.
Je ziet het overigens snel genoeg als de pup moet plassen of poepen. De pup zal gaan snuffelen en rondjes gaan draaien. Je zult er helaas niet altijd op tijd bij zijn…Een pup heeft nog geen volledige controle over zijn blaas en controle over de sluitspier heeft hij na ongeveer 5 maanden. Dan kan hij dus makkelijker zijn behoefte ophouden. Beloon de pup met iets lekkers als hij buiten geplast of gepoept heeft. Hij leert zo dat het poepen en plassen buiten leuk is en iets lekkers oplevert.
Alleen zijn
Jouw pup is het niet gewend om alleen te zijn. Er waren altijd broertjes en zusjes in de buurt en hij hoefde maar te piepen en moeders kwam eraan. Zorg dat dit niet van het ene op het andere moment verandert! Dat wil zeggen dat je de pup in get begin niet alleen laat. Als de pup gaat piepen moet hij misschien plassen of wil hij weten of er nog iemand in de buurt is. Ga dus even kijken als de pup piept. Het alleen zijn zul je ook geleidelijk moeten toepassen. Steeds iets langer dus.
Slapen
Pups hebben gemiddeld dus in het begin 20 uur slaap nodig. Laat de pup lekker slapen in een bench. Een bench wordt de eigen, vast slaapplek voor Labrador. Ideaal ook als hij straks wat langer alleen is en je er dus zeker van bent dat de spulletjes in je huis heel blijven. Een verveelde hond kan uiteraard besluiten om aan kabels te gaan knagen of de kussens van je bank te gaan testen op stevigheid. Overprikkeling door te weinig slapen kan leiden vervelende consequenties zoals we hierboven al aangaven.
Beweging
Beweging voor je hond is uiteraard nodig en zeer belangrijk. Maar zorg voor de juiste beweging en juiste balans tussen beweging en rust. We hebben een stuk geschreven over de beweging van je pup. Lees hier meer over wat je het beste wel en niet kunt doen als het gaat over de beweging van de pup.
Spelen
Spelen is leuk en goed voor de pup. Goed voor de ontwikkeling en de opbouw van je relatie met jouw hond. Er zijn bijna oneindig veel spelletjes in dierenwinkels te vinden, maar ook zelf te bedenken. In een ander blog komen we hier uitgebreider op terug.
Taal tussen mens en hond
Je kunt veel zien door goed naar je hond te kijken. Je ziet hoe je hond zich voelt. Voelt hij zich op zijn gemak, is hij angstig, moe, opgewonden, noem maar op. Honden spreken door middel van houding en mimiek. Andersom kijkt en luister jouw hond ook naar jou. Ook jouw bewegingen, mimiek en toon van stem geven een indicatie wat jij wil, hoe jij je voelt en is voor jouw hond belangrijke informatie. Langzaamaan ontstaat er eigentaal tussen jou en je hond. Heel belangrijk en goed voor het wederzijds respect!
Stresssignalen
Net zoals bij mensen kan teveel stress leiden tot gezondheidsklachten. Probeer dus eventuele stress signalen te herkennen en hierop te reageren. Wat zijn stresssignalen bij honden?
Een aantal stresssignalen:
• Tongelen (kort tongpuntje laten zien)
• Hijgen
• Trillen
• Kwijlen
• Bevriezen
Kalmerende signalen
Honden houden in de basis niet van conflicten. Zij beheersen een subtiele taal om mensen en andere honden (dieren) te kalmeren. Als hondenbezitter kan het zijn dat je deze signalen niet herkent en de hond gaat corrigeren. De kalmerende ‘taal’ is dan verdwenen en je zou dan eerder kunnen gaan vechten met andere honden. Welke kalmerende signalen zijn er zoal:
• Snuffelen
• Hoofd wegdraaien
• Rug toedraaien
• Gaan zitten en/of liggen
• Langzaam lopen
• Met een bocht de ander naderen
Leren
Hoe leren honden? Eigenlijk door gebeurtenissen met elkaar te verbinden. Je hond legt de link tussen gebeurtenissen die elkaar opvolgen. Voorbeeld: je wilt je hond leren zitten. Als je hond zit, dan krijt hij iets lekkers. Na een paar maal oefenen is de link gelegd. Commando zit, kont op de grond en ik krijg iets lekkers. Nu hoef je niet altijd iets lekkers te geven als gedrag wilt belonen. Een aai over de kop en iets liefs zeggen is prima op den duur. Maar blijf goed gedrag belonen.
Honden leren ook door gedrag van ons of van andere dieren te kopiëren. Onze hond zit graag op zijn stoel. Net zoals wij op een stoel zitten….Als je dit niet wil, laat je het uiteraard niet zover komen. Maar de kans is groot dat je hond ook op de bank of op een stoel gaat zitten als je dit niet afkeurt.
Kind en hond
Als ouder blijf je te allen tijde verantwoordelijk voor zowel jouw kinderen als voor je hond. Jonge kinderen kun je dus niet de verantwoording geven over jouw hond. Laat kinderen dus niet alleen de hond uitlaten en laat jonge kinderen niet alleen bij de hond. Het zal meestal goed gaan, maar er kunnen verveleden situaties ontstaan. We kennen allemaal de voorbeelden.
Als het fout gaat tussen kind en hond heeft dat meestal te maken met miscommunicatie. De hond vindt een gedraging van het kind onprettig en laat dat weten door een subtiel signaal. Bijvoorbeeld wegdraaien. Als de gedragen echter door blijft gaan, dan kan de hond bijvoorbeeld bijten. Met alle gevolgen van dien.
Laat de hond dus rustig slapen in zijn bench en zorg dat de kinderen dan de hond niet gaan aaien of op een andere manier lastig vallen. Laat de hond rustig eten en stoor hem daarbij niet. Simpele regels, maar o zo belangrijk.
Leer je kinderen dus ook om met de hond om te gaan. Leer hoe het zich moet gedragen bij de hond. Laat jouw kinderen lekker spelen met de hond, maar hou een oogje in het zeil. Geef aan als er ongewenste situaties ontstaan.
Gezondheid
Hieronder nog een aantal algemene zaken over de gezondheid van jouw pup en opgroeiende Labrador.
Inentingen
Over het algemeen ga je één keer per jaar met je Labrador naar de dierenarts voor zijn jaarlijkse
controle en eventueel een vaccinatie. De vaccinatie beschermd je hond tegen bepaalde ziektes. Als je hond mee gaat op vakantie naar het buitenland dan zal is een inenting tegen hondsdolheid verplicht. De vaccinatie hiervan zal 3 weken voor vertrek gedaan moeten zijn. Uiteraard moet het bewijs van de inenting opgenomen worden in het hondenpaspoort dat je dus meeneemt op vakantie. Regels per land kunnen overigens verschillen, dus kijk goed wat er nodig is en vraag je dierenarts om advies.
Vlooien
Vieze vervelende vlooien! Jeuk en irritatie van de huid, dat veroorzaken vlooien. Het is de meest bekende parasiet van de hond. Gelukkig is het goed te voorkomen dat je hond vlooien krijgt. Denk aan een vlooienband, spray of vlooienpipet.
Teken
Net als bij mensen, kunnen teken ook ziektes veroorzaken bij honden. De teek klamp zich vast aan de hond. Vaak gebeurt dit in het bos of in hoog gras. De teek zuigt zich vervolgens vol met bloed en wordt een klein dikkertje. Controleer dus goed na een wandeling of er misschien teken op je hond zitten. Overigens kun je voorkomen dat teken zich aan je hond vast klampen door een vlooien- en tekenband om te doen.
Wormen
Wormen komen voor in het darmsysteem van de hond en soms zichtbaar in de ontlasting.
De eitjes van wormen zijn niet met het blote ook zichtbaar. Houdt het ontwormingsschema van de dierenarts aan om te voorkomen dat je hond wormen krijgt. Pups worden na 2 en 4 weken ontwormd bij de fokker.
Vergiftiging
Tijdens de ontdekkingstocht eten pups van alles. Ze proberen in ieder geval van alles in hun bek te stoppen en te proeven. Vaak laten ze het weer vallen, maar soms is de smaak wel goed en slikken ze het door. Van sommige dingen wordt een hond ziek en kan zelfs overlijden. De volgens dingen mag een hond in ieder geval niet eten:
• Insectenbestrijdingsmiddelen
• Medicijnen (aspirine, paracetamol zijn giftig)
• Rattengif en muizengif
• Antivries
• Chemische stoffen
• Giftige (kamer)planten
• Chocolade
• Rozijnen
Als de pup iets doorgeslikt heeft van iets wat hierboven staat of je vertrouwt het niet. Neem dan direct contact op met de dierenarts. Aarzel niet!
Voor mijn hond was het ook even wennen toen hij bij ons kwam wonen. We hebben veel tijd besteed aan het aanleren van gedrag. Ook het uitlaten ging niet altijd makkelijk. Gelukkig heeft een training goed geholpen en luistert onze pup inmiddels erg goed!