Gezondheid van de Labrador Retriever - Labradortips

Gezondheid van je Labrador

Onze Labrador willen we uiteraard lang bij ons houden in goede gezondheid. Wat is er voor nodig om je Labrador gezond te houden? Volgens ons gaat het (hoog over) hierom: goede voeding, voldoende beweging, aandacht. En dat volgens het aloude adagium: ‘Rust, Reinheid en Regelmaat’. Hieronder en op aparte pagina’s gaan we hier verder op in. Let wel: de informatie is tot stand gekomen op basis van onze ervaringen bij het opvoeden van meerdere Labradors (de schrijvers op deze website hebben inmiddels 12 Labradors opgevoed). Verder halen we waarschijnlijk ook veel informatie aan en verwijzen we naar Het Labrador Handboek van Jan Jacobs. 

 

Voeding

O zo belangrijk: goede voeding voor je Labrador. Maar wat is de juiste voeding voor je hond? Hoeveel voer geef je jouw pup en wat voor voer geef je jouw pup? Natvoer, vlees, droogvoer, brood, water, melk? Wat mag jouw Labrador wel eten en wat niet? Welk merk kun je het beste kopen en moet het specifiek voer voor Labradors zijn of kun je ook algemeen voer kopen? Volgens ons allemaal legitieme vragen waar we een aparte pagina aan gewijd hebben. Je leest hier van alles over een goede, evenwichtige voeding voor jouw Labrador. We nodigen je graag uit om een kijkje te gaan nemen op de speciale pagina over Voeding voor jouw Labrador.

Bewegen!

Net zoals elke andere hond, heeft de Labrador veel behoefte aan beweging. Dit kan in de vorm van een flinke wandeling, zwemmen en spelen. Je merkt het al aan een Labrador pup: die wil graag de wereld verkennen en die zul je eerder moeten afremmen dan stimuleren. Maar net als een baby heeft een pup veel rust nodig. Probeer met regelmaat rustpauzes in te lassen. Zeker als er ook jonge kinderen in huis zijn dan is het belangrijk de pup te laten rusten zodat deze niet oververmoeid of overbelast raakt. Een bench is een prima plek om de pup te laten rusten. Ook voor de oudere Labrador is en blijft de bench een prima plek. Daarover later meer.

Week-minuut


Doordat het skelet van de pup in het begin bestaat uit (zacht) kraakbeen is het van groot belang de pup niet teveel te belasten. Dus geen ongecontroleerde bewegingen, traplopen, oppakken en neerzetten. Er kunnen hierdoor vergroeiingen ontstaan. Voorzichtig dus, met name in het begin. Later wordt het skelet hard (na 12 maanden volledig) en kan de hond wat intensiever gaan bewegen. Een regel die vaak aangehouden wordt is de week-minuut-regel. Dat houdt in dat elke week dat de pup ouder wordt je een minuut langer kunt wandelen. Met een pup van 9 weken oud kan je dus met een gerust hart 9 minuten gaan wandelen. Dit geldt dus per wandeling. Hieronder nog een aantal tips die je kunt hanteren in het eerste levensjaar van de Labrador.

Tips eerste levensjaar Labrador Retriever

Jouw pup is in het begin een baby. Hou dat in gedachten! Dus laat de pup veel rusten. Sociale ontwikkeling is uiteraard ook belangrijk, maar zorg dat de pup niet overbelast raakt. Alles met kleine stapjes…
Laat jouw Labrador zelf uit! Een jonge hond moet niet door kinderen worden uitgelaten. De redenen laten zicht raden: contact met andere honden, verkeer, mensen, allerlei invloeden die ervoor kunnen zorgen dat de pup overbelast raakt of zelfs een trauma oploopt waar hij zijn leven lang last van kan houden. We gaven eerder al het belang aan van een bench. Laat de pup lekker slapen in een bench. Een bench is ideaal en een plek waar je hond volledig tot rust kan komen. Het wordt zijn eigen heerlijke plekje in huis. Geen kapotte schoenen, elektriciteitsdraden of kranten zijn uiteraard prettige bijkomstigheden. Wanneer je een gladde vloer hebt is het verstandig om daar gedurende het eerste levensjaar van jouw Labrador vloerbedekking op te leggen. Het herhaaldelijke glijden op de vloer kan leiden tot onherstelbare schade bij de hond.

Hoeveelheid beweging

Regelmatige lichaamsbeweging helpt je Labrador om:

  • Alerter te blijven
  • Beter te slapen
  • Beter te socialiseren
  • Langer te leven
  • De opbouw van sterke botten en spieren te bevorderen
  • Verbetering van zijn conditie

Door het spelen van spelletjes leren onze Labradors belangrijke gedragsregels. Naast dat ze het natuurlijk heel erg leuk vinden om te doen.

Maar hoeveel beweging heeft een Labrador nu eigenlijk nodig? Dat is afhankelijk van een paar factoren.

LEEFTIJD
Zoals we al eerder schreven heeft een jonge labrador heeft nog zeer veel rust nodig. Bijna al zijn energie heeft hij nog nodig om te groeien. Daarnaast heeft hij nog een skelet dat bestaat uit zacht kraakbeen, dat pas na een jaar uitgehard is.

Naarmate je Labrador ouder wordt zul je ongetwijfeld merken dat hij wat minder geïnteresseerd is in spelletjes. Maar enthousiast en aanhankelijk zal een Labrador altijd blijven. Als ik een minuutje weg ben geweest en weer terug kom dan wordt ik begroet alsof ik een dag weg ben geweest. En dat voor een Labrador van 4 jaar oud…

Onze hond beweegt per dag ongeveer 1,5 uur intensief. Dat wil zeggen dat hij rent en draaft, zwemt en speelt. De jacht- en werkhonden zullen nog meer behoefte hebben aan beweging om de conditie op peil te houden.

Ook voor een wat oudere Labrador geldt dat deze moet blijven bewegen. Ook al zijn het wat kortere periodes. Probeer dan een paar maal een kortere periode te gaan wandelen of spelen zodat hij lekker in beweging blijft. En jijzelf natuurlijk ook!

LICHAMELIJKE CONDITIE
Net als bij mensen bouw je ook bij jouw Labrador zijn conditie langzaam op. Als pup hanteer je de week-minuut-regel. Daarna bouw je dit langzaam op en breid je de wandelingen uit. Je merkt het snel als je hond vermoeid raakt: hij gaat sjokken, krijgt piepende ademhaling of andere ademhalingsproblemen. Ga dan uiteraard niet door met de activiteit!

Belangrijk is ook om niet vlak voor of na het eten uitgebreid te gaan lopen met je hond. Hou zeker een periode van 3 kwartier aan. Maagtorsie ligt namelijk op de loer.

REGELMAAT VS. VERSCHEIDENHEID
Een vaste routine is belangrijk bij de oefeningen die je met jouw Labrador doet. Echter, wat variatie aanbrengen is ook belangrijk. Dit is goed voor de ontwikkeling en socialisatie van je hond.

Hieronder een paar voorbeelden van activiteiten die je, mocht je ze nog niet doen, kunt doen:

  • Spelen met een bal te halen
  • Breid je wandelgebied uit. Ga eens naar een nieuw park of een nieuwe wijk
  • Nodig andere hondenbezitters uit bij jou thuis of ga samen wandelen
  • Frisbeeën! Superleuk om te doen
  • Wissel wandelen en hardlopen af