Kat en hond samen, haat en nijd of....?

Blog hond en kat

Als kat en hond – of dat is toch wat het spreekwoord zegt. Maar zijn kat en hond altijd elkaars grootste vijand of kunnen ze ook als beste vrienden onder een dak leven?

Wanneer je eraan denkt een kat in huis te nemen wanneer je al een hond hebt of een hond te adopteren wanneer je thuis een kat hebt rondlopen, is het belangrijk om even stil te staan bij hoe je huisdier hiermee om zal gaan.

Natuurlijk zijn er heel wat voorbeelden van katten en honden die het goed met elkaar kunnen vinden – maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit voor jou ook het geval zal zijn. Het laatste wat je wil is dat je kat en je hond hun vetes uitvechten in het midden van je woonkamer!

Het karakter van je hond of kat is belangrijk

Net zoals mensen hebben honden en katten een karakter. Sommige honden zijn lui, andere dan weer energiek – sommige katten zijn erg afstandelijk terwijl anderen weer geen genoeg van je kunnen krijgen.

Labradors staan erom bekend van nature erg vriendelijk en aanhankelijk te zijn. Heel wat gezinnen met een labrador vonden het makkelijk om een kat in het gezin te introduceren omdat hun lieve viervoeter erg open, vriendelijk en familiaal is. Wanneer je een hond hebt die misschien wat sneller blaft of de tanden toont kan een kat adopteren misschien niet zo’n goed idee zijn. 

Toch hangt ook erg veel af van het karakter van jouw kat of de kat die je wilt adopteren. Hoewel katten erg lief kunnen zijn, kunnen ze zich snel bedreigd voelen door een grote hond zoals een labrador. Dit kan zorgen voor spanningen tussen kat en hond wat uiteindelijk leidt tot stress bij je huisdieren.

Laat je hond en kat kennis maken met elkaar

Het is een goed idee om de hond en de kat kennis te laten maken met elkaar. Op die manier krijg je alvast een eerste indruk hoe de twee het met elkaar kunnen vinden. Wees niet bang wanneer het de eerste keer niet zo goed lukt – het kan zijn dat ze wat aan elkaar moeten wennen.

Wanneer het onmogelijk is om de hond en de kat aan elkaar te introduceren kan je eventueel aan een vriend of vriendin met een huisdier vragen of ze even willen langskomen met hun viervoeter. Op die manier krijg je alvast een goede indruk hoe jouw hond of kat op het nieuwe gezinslid zal reageren.

Puppy en kitten – een goed idee?

Een van de beste manieren om een hond en kat vredig samen in huis te hebben is door je hond en je kat als puppy en kitten samen te laten opgroeien. Op die manier worden ze van kleins af aan aan elkaar gewend en vinden ze het normaal dat er een hond of een kat in huis rondloopt.

Daarnaast kan het een goed idee zijn om, wanneer je eraan denkt een nieuw huisdier te introduceren, dit van kleins af aan te doen. Op die manier kan je puppy gewend worden aan de kat of de nieuwe kitten aan je grote labrador.

Wanneer je een volwassen hond of kat introduceert kan dit natuurlijk voor spanningen zorgen.

Gewend worden 

Het kan natuurlijk wel even duren vooraleer je hond en je kat gewend zijn aan elkaar – en dat is normaal. Het is belangrijk dat jij je dieren de tijd geeft om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Je moet er namelijk stil bij staan dat de leefwereld van je hond of je kat met een nieuw huisdier erg veranderd is.

Daarnaast moet je een goed oog houden op hoe je labrador en je kat met elkaar omgaan. Dit is niet altijd even makkelijk wanneer je werkt – maar via een huisdieren camera kan je via je smartphone of computer altijd checken hoe het gaat met je hond en kat.

Wanneer het even wat moeilijker gaat tussen je huisdieren mag je niet te snel panikeren. Misschien hebben de dieren wat tijd nodig – misschien is het een goed idee om ze even apart te houden. Vergeet niet dat katten en honden gewend moeten worden aan elkaars geur en dat dit toch even kan duren.

Kat en hond als beste vrienden

Kat en hond moeten niet altijd elkaars aartsvijand zijn – soms zijn ze gewoon beste vrienden. Hoewel we niet van tevoren weten hoe je hond en kat zullen reageren op elkaar moet je niet wanhopen en gewoon proberen er het beste van te maken.

Vergeet niet dat dit een erg ingrijpende verandering kan zijn in het leven van je hond of je kat en dat ook zij net zoals wij een uniek karakter hebben. Wanneer hond en kat als vrienden kunnen samenleven kan dit heel erg mooi zijn!

Lees en leer alles over Labradors

Jouw Labrador opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond