Site pictogram Labrador Tips

Is een hond nou echt gezond voor je?

Is een hond nou echt gezond voor je?

een hond is gezond

9 redenen waarom een hond hebben je net gezonder maakt!

Een blije labrador die al kwispelend door het huis en de tuin loopt – het is een erg mooi en vooral bekend beeld voor velen van ons. Toch zijn er mensen die zich afvragen of het nou echt wel een goed idee is om een hond in huis te nemen – of een hond in huis hebben nu wel gezond is?

Het is inderdaad zo dat een speelse ‘lab’ wel eens met modderpoten durft binnen te komen of aan dingen kan likken op straat die over het algemeen minder hygiënisch zijn. Laat dit je echter niet afschrikken om een hond in huis te nemen. Beter nog: recentelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een hond hebben jou gezonder kan maken!

Wij zetten 9 redenen waarom een hond in huis hebben gezond is even op een rijtje.

  1. Honden zijn goed voor het hart

He? Wat zeg je nu? Honden zijn goed voor het hart? Wel, onderzoek heeft aangetoond dat baasjes vaak een lagere bloeddruk hebben, een verlaagd cholesterolgehalte hebben en genieten van een verlaagd triglyceridengehalte. Dit alles draagt bij tot een gezonder en vooral beter cardiovasculair systeem. Zo verminder je de kans op hartaanvallen en andere hartkwaaltjes. Daarbij komt nog eens dat diezelfde studie aantoonde dat mensen die een hond hebben hogere overlevingskansen hebben na een hartaanval! Zo zie je maar…

  1. Een hond houd je actief

Dat een hond goed is voor het hart heeft misschien wel wat te maken met het feit dat een hond je actief houdt. Met een hond moet je namelijk iedere dag een wandeling maken – onderzoek wees uit dat baasjes iedere week ongeveer 2 uur en 30 minuten meer lichaamsbeweging genoten dan mensen die geen hond hebben.

Zeker voor oudere mensen is het houden van een hond erg goed. Denk bijvoorbeeld aan mensen die met pensioen zijn die opeens heel wat minder gaan bewegen. Een hond kan helpen om je uit je luie zetel te krijgen.

  1. Je labrador helpt je ook afvallen

Omdat een hond je in beweging houdt ga je natuurlijk ook wel wat gewicht verliezen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die een hond in huis nemen gemiddeld zo’n 7 kilo verloren in het eerste jaar.

Hoewel we misschien minder snel de deur uit gaan om op ons eentje een grote wandeling te maken zien we het als onze verantwoordelijkheid om de hond uit te laten. Op die manier kunnen we onze hersenen eigenlijk stiekem om te tuin leiden en toch aan lichaamsbeweging doen zonder dat het saai wordt!

  1. Een hond zorgt ervoor dat je sociaal bent

Niet enkel kan een hond jouw fysieke gezondheid beïnvloeden, een hond kan er ook voor zorgen dat je mentaal gezond blijft. Voor heel wat mensen is het moeilijk om sociale contacten te leggen in deze digitale wereld. Hoewel we heel wat vrienden hebben op het internet, kan het zijn dat we ons toch eenzaam voelen. Honden zorgen ervoor dat we makkelijker sociale contacten kunnen leggen met mensen op straat en in de hondenschool. Daarnaast kan jij je ook aansluiten bij speciale hondenclubs of zelfs wandelgroepen van mensen die gezamenlijk met de hond gaan wandelen.

  1. Een hond kan jouw stress verminderen

Honden kunnen ervoor zorgen dat we minder stress hebben. Labradors en andere sociale hondensoorten voelen namelijk aan wanneer mensen verdrietig zijn of stress hebben. Ze komen dan vaak even knuffelen of langs ons liggen wanneer we verdrietig zijn. Uit een onderzoek naar therapiehonden werd ondervonden dat een paar minuten met een huisdier de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen en het dopaminegehalte kan verhogen. Je gaat je met andere woorden kalmer en gelukkiger voelen.

 

  1. Met een hond krijg je weer betekenis in het leven

Wanneer je een hond in huis neemt dan kan je weer betekenis geven aan je leven. Therapeuten raden mensen die door depressie gaan of lang worstelen met het verlies van een dierbare aan om een hond in huis te nemen. Op die manier hebben ze iemand waar zij zich op kunnen concentreren en die hen zowel emotioneel en fysiek kan bijstaan. Opeens hebben ze iemand anders om voor te zorgen – moeten ze het bed uit om met de hond te gaan wandelen, om de hond eten te geven en met de hond te spelen.

Ook in Japan toonden studies aan – dit keer wel met katten in plaats van honden – dat huisdieren depressie gedachten kunnen verminderen en mensen weer een doel en uiteindelijk vooruitzichten kunnen geven.  

  1. Honden kunnen allergieën bij kinderen voorkomen

Maar toch – ik wil geen hond in huis want ik heb een kind… Wel – wist je dat honden allergieën bij kinderen kunnen voorkomen? Ja: dat lees je inderdaad goed. Honden en katten verminderen namelijk de kans dat kinderen allergisch worden aan huisdieren met wel 33 percent. Daarnaast kunnen je kinderen zelfs een sterker immuunsysteem ontwikkelen omdat ze met katten en honden in aanraking komen. Niets dan goeds dus!

  1. Honden kunnen ziektes opsporen

Honden zijn erg slimme dieren. We weten al langer dat honden worden ingezet om drugs op te sporen in luchthavens of om criminelen bij de lurven te vatten. Toch worden honden ook ingezet in de medische wereld nadat aan het licht kwam dat honden ook bepaalde ziektes kunnen opsporen.

Natuurlijk is de hond die jij in huis haalt niet getraind en kan je dat ook niet van je labrador verwachten. Toch zijn er bepaalde instanties waar een huisdier kanker ontdekte bij het baasje voor de dokter dat deed! De Duitse Herder van Linda Munkley uit Wales bijvoorbeeld maakte Linda erop attent dat Linda een erg gevaarlijke en snelgroeiende kanker had in haar borst.

  1. Een hond houdt je mentaal jong

Een hond kan er ook voor zorgen dat je mentaal jong blijft. Het is soms erg moeilijk om niet nukkig te zijn, om niet boos te zijn op de wereld – zeker wanneer we een dagje ouder worden. Onze ledematen willen niet altijd meer zo goed mee en we begrijpen de wereld rondom ons niet meer zo goed. Omdat een hond echter vaak het karakter van een kind heeft – zeker gekke labradors, en er alles aan zouden doen om baasjes te doen lachen, zorgen honden er ook voor dat we de wereld op een positieve manier benaderen en dat we ons mentaal een pak jonger voelen. Opeens doen die zere spieren er niet meer toe – want je gekke hond doet weer wat grappigs!

Lees en leer alles over Labradors

Jouw Labrador opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond
Mobiele versie afsluiten